"Дайте поне едно доказателство, че ОМО „Илинден“ - ПИРИН са сепаратисти!"

26 фебруари, 2010

Иван Гаргавелов На 9 януари 2010 г. народният представител и лидер на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев проведе среща с хора от района на Гоце Делчев. На нея присъстваха и четирима представители на ОМО „Илинден” -ПИРИН. Един от тях – Иван Гаргавелов, взе думата и направи няколко забележки на лидера на РЗС. Едната от тях касаеше сближаването на неговата партия с ВМРО, известна в миналото на Пиринска Македония като организация на убийци и грабители. Втората бе, че напада и клевети ОМО „Илинден”- ПИРИН, без да я познава. Третата се отнасяше до отричането и потъпкването от страна на Янев на конституционно гарантираното право на самоопределение. „За какъв ред, законност и справедливост говорите тогава?” - завърши той. Яне Янев отговори, че е наясно с факта, че в Гоцеделчевския регион има определени симпатизанти и подкрепа за ОМО „Илинден”- ПИРИН. “Аз не одобрявам техните действия. Винаги съм го казвал и пак ще го потвърдя”, каза още Яне Янев. Той допълни също, че знае за всички техни опити през годините да се пробват да участват на избори, но в отговор бе репликиран от член на ОМО „Илинден”- ПИРИН, че това не са опити, тъй като имат спечелени кметски и съветнически места. “Аз съм почтен и честен да ви го кажа в очите, че аз срещу всякакви опити за сепаратизъм в моя роден край ще бъда против и няма да позволя подобно нещо да се случи”, заяви Яне Янев, а част от залата – главно неговият антураж и журналистите, започна да го аплодира.

В отговор Иван Гаргавелов заяви, че иска от Яне Янев да посочи поне едно доказателство, един факт за опит за сепаратизъм от страна на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Янев нямаше отговор и Гаргавелов заяви: „Ето как манипулирате хората.” Думите му бяха последвани от аплодисменти. Вместо отговор лидерът на РЗС го попита дали е българин, а той отговори, че е “български гражданин – македонец”. „Време е да спрете да мислите и говорите само за българите, в тази държава живеят множество етноси, тя е мултиетническа и всички трябва да бъдат уважавани, говорете и мислете за гражданите на България, а не само за българите.” Тези думи бяха последвани от аплодисменти от залата.

Гаргавелов изказа недоволство от факта, че се правят опити да се манипулират хората, като се твърди, че в ОМО „Илинден”- ПИРИН са сепаратисти. Яне Янев, неспособен да даде какъвто и да е пример или факт за сепаратизъм, опита да се измъкне, като смени темата чрез провокацията: “Ще посоча факта, че и Егейска, и Пиринска, и Вардарска Македония са били български.” На това твърдение представителят на ОМО „Илинден” - ПИРИН заяви “Никога!” и след бурно изказано недоволство заедно с още трима мъже напуснаха демонстративно залата, където се провеждаше срещата.


Врати се назад   Врати се горе
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.