ПОЗИЦИЯ
по повод проверките на ДАНС във връзка с подписката на РЗС за референдум


21 јануари, 2011

Izbori Въпреки фундаменталните си различия с посочената политическа сила, като демократична и отговорна партия смятаме за свой дълг да обърнем вниманието и да припомним на обществото следните факти.
1. Обратно на твърденията на РЗС проведената срещу тях акция ни най-малко не е безпрецедентна. Практиката на ДАНС да манипулира и саботира подписки на гражданите започна още през септември 2006 г. при събирането на членове за регистрация на нашата партия, бе повторено през ноември - декември 2006 г. и потретено през април - май 2008 г.. Последва подобна акция срещу Мюсюлман-демократическата партия, след това се приложи и против гражданска подписка в гр. Варна през ноември - декември 2010 г. Тогава РЗС не реагираше отрицателно. Реагират едва сега, когато самите станаха жертва на онова, което одобряваха срещу други.
2. Методът съдържа няколко ключови елемента като:
а. Подмятане на фалшиви данни.
б. Режисирани „сигнали” чрез медиите или от „граждани” до ДАНС и Прокуратурата.
в. Целенасочени „проверки” на част от подписалите, при което се извършва манипулация и заплашване на проверяваните граждани (в нашия случай - че партията ни била антидържавна, сепаратистка и че членовете й можели да отидат в затвора, в настоящия случай - че подписката е заплаха за националната сигурност) с цел получаване на писмени заявления, че не са давали подписа и съгласието си за съответната подписка.
г. Използване на така получените „свидетелства” за оспорване валидността на самата подписка, както и като основание за започване на обща проверка и натиск над подписалите, за да бъде намалено общото число под изисквания от закона минимум.
д. Лансиране чрез медиите на още незавършените и неофициални резултати с цел компрометиране на инициатора на подписката.
е. Повторно и потретно разпитване на част от онези, които са потвърдили автентичността на подписите си, включително и чрез подлагане на унизителни процедури на многократно подписване в различни пози на тялото.
3. Действията на съответните държавни органи нямат за цел откриване на истината, защита на закона или правата на гражданите, а проваляне на тяхната инициатива и компрометиране на организаторите на неудобните за властите акции.
Не е случайно, че до ден - днешен – 4 години след първата от трите масови акции на полицията срещу нас - официалните резултати от малтретирането на 6 000 наши членове нито са публикувани, нито пък е започнато дело срещу някого. По този начин се отнема и възможността да докажеш, че си невинен.
Този метод, който дефакто суспендира част от правата на гражданите и прави невъзможна всяка неугодна на властите гражданска подписка, може да се приложи спрямо всяка една от съществуващите политически сили в бъдеще.
Призоваваме обществените организации и партиите, особено парламентарно представените, да направят възможното за да стане невъзможно повече прилагането на подобна полицейщина срещу гражданите и техните права.
Нека никой не се успокоява с мисълта, че въпросът не го касае в момента. Така мислеха и РЗС през 2006 г., когато открито подкрепяха акциите на ДАНС срещу нас, а днес същото се случва и на тях. По-скоро трябва да се водим от максимата, че когато са нарушени правата на един член на обществото, са нарушени правата на всички.
В демократичните общества има демократични механизми и правила, кога, кой и как може да се извършва всяко нещо. Методът разработен от ДАНС, не е сред тях.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН


Врати се назад   Врати се горе
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.