ММДЧП И АМКЧП ГО ЗГОЛЕМИЈА ФОНДОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИ ВЕСНИЦИ ВО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА

13 април, 2015

MHRMI Македонското меѓународно движење за човекови права и Австралиско-македонскиот комитет за човекови права со задоволство известуваат дека го зголемиле фондот наменет за финансирање на весниците на македонските малцинства „Народна Волја“ во Пиринска Македонија и „Нова Зора“ во Егејска Македонија, како и за публикување и дистрибуција на историски и тековни македонски изданија. Бугарија и Грција и натаму продолжуваат со нивната политика на сузбивање на секаков израз на македонскиот идентификација. Со овој чекор, ММДЧП и АМКЧП обезбедуваат услови за истакнување на нашата вистинска историја и дека ќе ја шират македонската култура и традиција во регионите во кои живеат Македонци.

"Без помош од ММДЧП и АМКЧП, македонските малцинства на Балканот не би имале пристап до изданијата на својот мајчин јазик. Апелираме до сите Македонци ширум светот да ги поддржат овие непроценливо значајни организации, давајќи со тоа придонес за македонските човекови права", истакна Стојко Стојков, ко-претседател на ОМО „Илинден“ - ПИРИН.

Нашето време е СЕГА. Помогнете. Донирајте. Вклучете се уште денес во акцијата
По еден долар на ден за ММДЧП или во Фонд на АМКЧП за поддршка на македонските малцинства.

--- --- ---

Macedonian Human Rights Movement International (MHRMI) has been active on human and national rights issues for Macedonians and other oppressed peoples since 1986. For more information:
www.mhrmi.org, twitter.com/mhrmi, facebook, info@mhrmi.org, 1-416-850-7125.

Established in 1984 the Australian Macedonian Human Rights Committee (AMHRC) is a non governmental organisation that informs and advocates before governments, international institutions and broader communities about combating discrimination and promoting basic human rights. Our aspiration is to ensure that Macedonian communities and other excluded groups throughout the world are recognised, respected and afforded equitable treatment. For more information please visit
www.macedonianhr.org.au, email info@macedonianhr.org.au or via +61 3 93298960.

Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.