СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ

24 април, 2016

СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ На 24 април 2016 г. в Мелник се проведе традиционния всемакедонски събор в чест и памет на Яне Сандански. Тази година събора бе организиран от ОМО „Илинден“ - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет за човешки права, Македонско международно движение за правата на човека (Канада), вестник „Народна воля“, Дружество на репресираните македонци в България, ТМО Независима Илинден, бюлетин „Македонски глас“, Македонски дискусионен клуб, Правозащитен комитет „Толерантност“, КПД „Никола Вапцаров“, КПД „Цар Самуил“.

Дойдоха хора от всички краища на Пиринска Македония, от вътрешността на България (София и Шумен) и от много места от Р Македония (Щип, Берово, Радовиш, Прилеп, Битола, Скопие, Тетово), както и от Албания.

Събора бе открит от водещия Боян Бибишков, с полагане на цветя пред паметника на войводата от организаторите и гостите, последвано от минута мълчание в спомен на Яне. След това думата бе дадена на гостите.

Първа към присъстващите се обърна Ана Миранда, евродепутат и заместник председател на Европейския свободен алианс, която бе пристигнала специално за случая. Тя изказа своята поддръжка за ОМО „Илинден“ - ПИРИН и за македонците в България като увери присъстващите, че ще се бори за техните права. Васил Стерйов поднесе поздрави от името на македонската партия в Албания. Последва поздрав от представител на Виножито – партията на македонците в Гърция. Събора поздравиха дружествата на Македонците от Егейска Македония в Битола (Александър Поповски), Радовиш, Тетово, Щип. Специален гост бе и делегация на Народно движение за Македония и Съюза на военните инвалиди на Македония. Свои поздрави до конгреса изпрати Светския македонски конгрес и Македонската общност от Хърватска. Съпредседателя на ОМО „Илинден“ - ПИРИН прочете доклад за делото на Яне Сандански.

Тържеството продължи с народни хора от младежки ансамбъл „Яне Сандански“ от Ново село, Р. Македония, с певци от Щип, Разлог (група „Пирински глас“) и Гоце Делчев, а присъстващите забавлява оркестър Македония от с. Мусомище.

Делегация на партията поднесе цветя и венци на гроба на Яне Сандански до Роженския манастир.СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ 01

СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ 02

СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ 03

СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ 04

Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.