ЕФА – Европейския Свободен Алианс – със силна подкрепа за непризнатите малцинства на Македонците в България и Гърция

23 април, 2018

Европейския свободен алианс (ЕФА), европейска политическа партия основана през 1981 година която сбира под себе си 47 партии, борещи се за свободно самоопределение на жителите на Европа проведе годишната си конференция в Ландсхут, Бавария (Германия).

Генералната асамблея на ЕФА анализира напредъка в правото на самоопределение на жителите на Европа, както и защитата на тяхната култура и права в Европейския Съюз във връзка с процеса на независимост на Каталония, а също и Брекзит.

ЕФА обяви, че ще продължи да се залага Европейския Съюз да говори от името на всички жители на Европа, а не само от името на държавите-членки. ЕФА ще усили своите действия всички жители, региони и нации на Европа да станат част на една обща Европа.

С особено значение за нас, македонците в България бе приемането на декларация № 7 за дискриминацията на македонските малцинства в България и Гърция, с която ЕФА декларира, че осъжда строго политиката на дискриминация на македонските малцинства и отричането на македонската идентичност в европейските членки България и Гърция.

Тази декларация бе приета единодушно от членовете на ЕФА без нито един глас против или въздържал се.

От проведените разговори с представители на ЕФА и други малцинства с подобни проблеми, като например с непризнатото турско малцинство в Гърция стана ясно, че ЕФА ще продължи да наблюдава ситуацията на македонците в България и Гърция, както и на другите малцинства в региона но, че и малцинствата сами трябва да поемат по-активно съдбата в своите ръце и да предприемат всичко възможно за запазване и развите на културната си и регионална идентичност като местния език, обичай и традиции на място. Културната и регионална идентичност е предпоставка за успешен политически процес на признаване на македонската идентичност и борба с дискриминацията в съответната държава където живеят.

Сега ще се гледа напред към следващата конференция на ЕФА в Брюксел и възможностите за продължаване на активното участие на македонците от България и Гърция в Европа за тяхното легитимно право на самоопределение, което да не застрашава интересите на други културни, регионални и национални идентичности а напротив, да направи възможно тяхното нормално съжителство.


Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.