Р Е А К Ц И Я

на македонските организации в Р България по повод поредната провокация от БАН срещу македонския език


16 декември, 2019

Българската академия на науките Македонския език е международно признат национален и държавен език. Той е не само приет и признат политически, но и от цялата световна наука с изключение на съвременната българска. Но и българската наука в миналото е признавала македонския език като отделен славянски език. Признавала го е и българската държава! Нека припомним, че същия е бил изучаван в български основни и средни училища, както и в университети, имало е програма по македонски език на българското национално радио.

Не македонския език е изкуствен политически конструкт, а българското отричане на македонския език е точно това – изкуствено и насилствено наложена чрез средства на тоталитарната държава лъжа. Откакто през 1960-те г. БКП реши че трябва да се изгради единна „научна“ позиция против македонската нация, история и език, всички български учени, които признаваха македонския език или бяха пенсионирани или принудени да се оттеглят (като академика и професор Иван Леков) или бяха уволнени (като Дина Станишева). Имено така изкуствено и насилствено в тоталитарна епруветка бе зачената модерната българска псевдонаука, която отрича македонския език.

Тези отгледани в инфектирана тоталитарна лаборатория „учени“ десетилетия лъжат собствения си народ и не му казват простите факти, че те са единствени в целия свят, които отричат македонския език, че по този въпрос българската “наука“ е напълно изолирана и сама, скарана с цялата световна наука. Че македонския език се изучава директно или като част от славянските езици във всички центрове по славистика по света. Освен в България.

Същите тези изкуствени креатури продължават и днес да обслужват абсурдната тоталитарна позиция на България по македонския въпрос застъпвайки се за абсурдни, смешни и отречени в световната наука тези за несъществуване или изкуственост на македонската нация, език и култура.

Мотива на отричането на езика не е научен, а националистически – целта е отново да се отрече македонската нация, а от там и македонското малцинство в България. Да се продължи живковистката политика на отричане и асимилация на малцинствата.

Живковизма заложи на демократична България своя островен мисловен капан, чрез македонския въпрос – омагьосан кръг с дресирани да лъжат учени и заблудено чрез образованието мнозинство. Общество, което е принудено да живее в паралелна реалност. Общество откърмило политическа класа, която фрустрирана от досега си с реалността, в която македонската нация и език не само съществуват, но и са очевиден и общоприет (ако изключим България и отчасти Гърция) факт, изисква и се опитват, чрез манипулация, заплахи и политическо насилие да принуди македонците да приемат и да си ги самоналожат официалните догматични фалшификати на София. Защото чувстват, че единствено македонското „да“ може да придаде на софийската лъжа някаква, пък била и минимална, привидност на истинност.

Отричането на македонската нация, език, култура и малцинство в България представляват последната действаща и официална тоталитарна комунистическа политика в Европейския съюз днес. Тази политика прави добросъседството с Македония на практика невъзможно, независимо от добрата воля от македонска страна и на отделни български общественици.

Тази политика няма шанс за успех, нито има бъдеще. Тя може и да успее временно да излъже българския народ, но не може да заблуди света. Единствения резултат може да бъде само все по-дълбока омраза между две, иначе близки нации, нации които би трябвало и би могло да бъдат приятели. Само да не беше тази българската политика.


ОМО „Илинден“ - ПИРИН, Сдружение на репресирани македонци в Република България от комунистическия терор, ОМО „Илинден“, Правозащитен комитет „Толерантност“, вестник „Народна воля“, бюлетин „Македонски глас“.


Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.