Пред паметника на Никола Вапцаров поклонение проведе ОМО „Илинден” - ПИРИН

20 декември, 2007

паметника на Никола Вапцаров На 9 декември 2007 г. в гр. Банско пред паметника на Никола Вапцаров поклонение с поднасяне на цветя проведе ОМО „Илинден” - ПИРИН. То бе посветено на личността и делото на Никола Вапцаров, Никола Парапунов и всички преследвани и страдали македонци в България по време на комунизма. Кратко слово по този повод пред паметника произнесе Стоян Георгиев съпредседател на ОМО „Илинден” - ПИРИН и самият той жертва на антимакедонската политика на Тодор Живков, изпратила го на два пъти за по четири години в затвора. Присъстваха членове от цяла Пиринска Македония.

Няколко неща са от особено значение в този случай.

1. За пръв път се провежда подобно поклонение, обединяващо в едно борбата и страданията на македонците в България преди и след 1944 г.
2. За разлика от отвратителния цирк, организиран от властите при Роженските събития (април тази година), сега те не само не посмяха да забранят или пречат, но се видяха принудени дори да допуснат произнасянето на реч, нещо, на което до вчера упорито се съпротивляваха.
3. Натискът от страна на Комитета на министрите вече дава резултат.

Както е известно, Р България е осъдена три пъти за нарушаване правото на мирни събирания на македонски организации. След вандалските изпълнения на областния управител и бивш началник от българското гестапо Владимир Димитров през април тази година, когато забрани събора на Рожен, ОМО „Илинден” - ПИРИН предприе акция пред Комитета на министрите. Насрочването на новото поклонение бе и във връзка с разглеждането на случая пред Комитета през декември (официални резултати от това разглеждане още не са публикувани). Искане за провеждане на мирно събрание бе изпратено до кмета на Банско Краваров с копие до областния управител. Нито единият, нито другият не посмя да забрани събитието. Полицията пък охраняваше мирното провеж-дане на събранието. Единственото нарушение бе заснемането с видеокамера на присъстващите от страна на полицията. Очевидно това е последната престъпна практика, от която полицията трябва да бъде отучена.

Остава да се види дали властите са омекнали като свински черва само заради наблюдението от Брюксел и очакват опасноста да мине, за да си покажат отново рогата, ноктите, зъбите, копитата и каквото там зверско нещо им е останало, или ще се вразумят и ще започнат да спазват законите и да се държат по европейски. Е, ние, македонците, няма да ги оставим на мира, докато не се превъзпитат.

(“Narodna volja” br. 1, 2008)


       
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.