Изявление на Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН ъв връзка с продължаващите манипулации по отношение отказа партията да бъде регистрирана в България

14 јули, 2008

Нова Македония На 14 юли 2008 в интервю за в. “Нова Македония” зам. външния министър на Р България Любомир Кючуков заяви по отношение нерегистрацията на ОМО „Илинден” - ПИРИН:
“Според мене, проблемот во основа е од правен карактер. Имам впечаток дека ОМО „Илинден“ - Пирин не сака да биде регистрирана. Ако сакаше тоа да го направи ќе ги приложеше сите потребни документи. Во Бугарија има над 300 партии. Од проверка на документацијата на ОМО „Илинден“ - Пирин, увидовме дека има туѓи потписи, односно над 100 имиња потпишани со еден потпис, има лица кои не биле во Бугарија, а фигурираат на списокот на партијата и сл. Заради ваквите пропусти Врховниот суд ја откажа регистрацијата на партијата.“

Във връзка с това Председателството заявява следното.

Думите на Кючуков показват или типичната и целенасочена дезинформираност на държавници в България по този и други въпроси свързани с нашата партия, с която постоянно се сблъскваме или злонамерена манипулация.
Нищо от написаното не отговаря на истината.
Твърдението, че е имало стотина имена подписани с един подпис е невярно и досега никой не е твърдял подобно нещо. Имаше твърдение на прокурартурата, че няколко десетки молби са попълнени от десетина човека, но не и по отношение на подписите под тези молби, които са саморъчни и автентични. Става дума за неголям брой случаи на хора с проблеми с зрението или други пречещи им четливо да попълнят молбата си за членство. Така че никакви чужди подписи в нашите списъци няма. За лица, които не са били в България а фигурират в списъците ни нито прокуратурата, нито съда са споменавали някъде, така че се сблъскваме с пореднта манипулация. Зам.-министърът и не обяснява какво точно би било погрешното ако хора, намиращи се извън България подадат молби за членство чрез интеренет например, както практикуват почти всички европейски партии.
Използваме случая да разясним, че мотивите за отказ от страна на съда нямат нищо общо с това, което се разпространява в обещството. Според решението на върховния касационен съд от 14 февруари 2007 г. основен и главен мотив е, че не било доказано, че на учредителното събрание на Инициативния комитет са присъствали 50 души. Всичко останало се явява второстепенно. Този коронен аргумент обаче е плод на съдебна манипулация. Партията можеше лесно да докаже кворума на това събрание, од което има протокол с 55 подписани присъстващи. Този протокол не бе внесен при подаването на молбата за регистрация защото закона не го посочва сред изискваните документи. Когато в съдебното заседние бе направен проблем по този въпрос не беше дадена възможност протокола да бъде внесен. Припомняме как протече делото в Софийски градски съд – прокуратурата приложи над 90 страници материали против регистрацията на партията. Молбите на адвоката на партията за отлагане с цел разглеждане на приложените от прокуратурата документи, предоставяне на допълнителни доказателства от страна на партията, както и независима експертиза бяха отхвърлени от съда без никакви аргументи. Бяха предоставени едва 15 минути на адвоката да се запознае на място с 90-те страници приложени от прокуратурата и да направи възражения. По този начин съдия Червенкова от СГС целенасочено и съзнателно попречи противно на нормалната съдебна процедура да бъде изяснено истинското положение на нещата. Законът, който не допуска прилагане на нови доказателства във Върховния касационен съд не позоволи такива да бъдат внесени и във ВКС.
Заявяваме още веднъж, че партията разполагаше с документи и капацитет да обори всичките т. нар. доказателства на прокуратурата, но такава възможност умишлено не бе дадена за да се попречи на регистрацията на партията. Напомняме също и че в цял свят практиката при регистрация на каквото и да е, предвижда доколкото съда сметне, че има некомплектност в документацията или неправилности да поиска те да бъдат отстранени като даде срок за това. СГС обаче не поиска нищо подобно от ОМО „Илинден” - ПИРИН и отказа да даде срок и възможност за каквито и да било поправки, защото целта му не бе да изпълни закона, а да попречи на нашата регистрация.
Че имено такава бе целта и че тя е формулирана от самата държава, стремяща се да унищожи единствената партия в България, имаща смелостта и доблестта да защити отричаното и дискриминирано македонско малцинство си личи ясно и от следното:
- масовата поилицейска хайка срещу над 5 000 членове на партията;
- включване на МВР в дезинформационната кампания за уж купуване на подписи;
- правенето на графологични и други експертизи и проверки на данните на всичките поднеснеи молби (нещо, което с никоя друга партия не е правено) с ясно видимия в тях стремеж да се открият всякакви възможни неправилности (довели до там да се твърди, че подписът на един от съпредседателите не бил негов!);
- неверните изявления от страна на шефа на полицията в Благоевград Крили Георгиев и документи с невярно съдържание издадени от същия, чрез които съзнателно заблуди обществото, че партията е правела нарушения при събирането на членовете.
- гореописаните действията на съда, за който всички знаем колко е “независим”.
Нека да подсетим също така за странното “съвпадение” между печеленето на дела от наша страна в Страсбург и промени на законите за политическите партии в България в посока да се направи невъзможна нашата регистрация. Така стана през 2005 г. когато броя необходими за регистрация членове бе покачен на 5 000. Ето виждаме, че така става и тази година – предлага се учвеличение на нужните членове на 15 000 и въвеждане на ред други дискриминационни мерки.
И да добавим още нещо за някои други манипулации, които се разпространяват във връзка с отказа да бъдем регистрирани.
“Крадене на лични данни” – този фалшиф, но подкрепен дори с неверни документи от МВР, слух се оказа чиста манипулация - няма обвинени, а всички тенденциозни твърдения за влизане с взлом, ползване на чужда парола и злоупотреба с личните данни при извършените експертни проверки отпаднаха като неверни.
“Купуване на подписи” – поредната доказана лъжа за която всички скалъпени обвинения отпаднаха при проверките на прокуратурата (нещо, което се крие от обществото).
“Фалшиви ЕГН, непълнолетни и мъртви”. Според официална статистика на МВР дадена в съда става дума за 2 или трима непълнолетни (записани погрешка) и дестина сгрешени ЕГН от близо 6 000. Цифрата обаче не бе публикувана, вмсето това се говореше само за “много” и “голям брой”, чрез което бяха подведени и медиите и обществеността. Да не говорим за по-късно пуснатите манипулаци за мъртви сред членовете (всъщност неколцина членове починали в периода от подаването на молбата до края на 2006 г.)
“Недобре подготвени документи”. За това е достатъчно да посочим, че те бяха подготвени от опитен адвокат като Йонко Грозев.
Кой не иска ние да бъдем регистрирани?
Извънредно манипулационно е твърдението, съдържащо се и в цитираното изказване на Кючуков, че ПИРИН не искала да бъде регистрирана. Трябва да припомним, че не ние си отнехме регистрацията през 2000 г. - това направи и то напълно незаконно Конституционния съд; че от тогава сме подавали три молби за регистрация и че всички те са отхвърляни по най-ралзични поводи и често с изпозлването на директни неистини. За всичко това ние сме водили и водим дела в Европейския съд по правата на човека в Старсбург и дълга битка в Комитета на министрите, където печелим битка след битка.
Досега всички дела, които сме водили в България сме ги изгубили, а след това сме ги спечелили в Страсбург. В момента имаме още три жалби на които Страсбург реши да даде приоритет.
И накрая две думи за журналистическата етика. “Нова Македония” даде възможност на партията в лицето на съпредседателя С. Стойков да коментира твърденията на Кючуков и коментара бе даден под самото интервю. Но в своите преноси за това иннтервю агенция „Фокус“ намира за важно да цитира всички аргументи на Кючуков срещу ПИРИН, но нито дума от отговора на партията.


     
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.