Годишна Генерална Асамблея на EFA

7 мај, 2008

European Free Alliance От 9 до 12 април т. г. в Палма де Майорка се проведе Генералната асамблея на EFA. Домакини бяха PSM-Entesa. За пръв път ОМО „Илинден” - ПИРИН участва като пълноправен член и можеше да гласува за всички предложения.

Обсъдени бяха отчетът, промени в ръководството и бюджетът на Алианса, неплатеният членски внос (нашата партия е сред редовно изпълняващите задълженията си) и други финансови проблеми. Приет бе бюджетът за 2008 г. и планувани дейности през следващата година.

Поради нефункциониране (неплащан членски внос, липса на контакт и каквато и да е активност) бяха предложени за изключване две партии, но решението, бе отложено. Трета партия - Унията за Южен Тирол, след обстойно обсъждане бе изключена, поради нейното отклоняване от принципите на EFA и възприемане на антиемигрантски и ислямофобски позиции. Бяха приети нови членове: DIE FRISEIN (Партия на фризийското малцинство в Долна Саксония) и регионалната мултиетническа партия Strana regionom Slovenska (статут на наблюдатели). Две партии - PSM-Entesa и Bayernpartei - получиха пълноправно членство. Ръководството апелира до членовете да поканят всички партии, с които са в контакт и които са подходящи за членство в Алианса, за да може той да нараства.

Констатирано бе, че броят на евродепутатите на EFA нараства с 1 - независимия унгарски депутат епископ Ласло Токес от Румъния, герой на бунтовете в Тимишоара срещу режима на Чаушеску.

Обсъдена бе програмата на EFA за предстоящите догодина евроизбори и бе взето решение да започне кампания за еднаква система за евроизбори в целия ЕС.

Гласувани бяха и няколко резолюции: за Тибет, Косово, Израел и Палестина, както и две други, предложени от партиите Еtnоtnа lista и PSM, касаещи словенското малцинство в Австрия, и за европейска подкрепа за островните икономики, които се сблъскват със сериозни проблеми в своето развитие в сравнение с континенталните. В резолюцията за Косово, по предложение на делегата на ОМО „Илинден” - ПИРИН Стойко Стойков и с подкрепата на делегата на “Виножито” Петрос Казиас, сред малцинствата, за които се настоява да бъдат добре защитени - сръбското, турското, босненското и ромското, бе поставено и македонското.

Представена бе новата фондация - Център Maurits Coppieters, която EFA е на път да основе. Призовани бяха членовете да подкрепят първия й проект за изследване на национализма.


     
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.