Събор в чест на Яне Сандански в Мелник

7 мај, 2008

Събор в чест на яне Сандански Нa 20 април т. г. в Мелник тържествено и с достойнство бе отбелязана 93-годишнинаТА от убийството на Яне Сандански. Въпреки миналогодишните проблеми, присъстваха над 500 души от ОМО „Илинден” - ПИРИН, Македонско християнско братство “Св. Пророк Илия”, ТМО ВМРО (независима) „Илинден“. Освен тях сред организаторите бяха и в. “Народна воля” и бюлетинът “Македонски глас”. Оказа се този път, че властите могат да дадат разрешение и да не правят проблеми. Само че сега имаше пълно медийно затъмнение, и то съвсем не случайно. Вътрешен източник от “24 часа” сподели, че са получили нареждане да не ходят в Мелник и да не пишат нищо по въпроса. Така и стана.

Оказа се, че медиите все още са централно дирижирани от държавата и цензура все още има и то доста всеобхватна. Срамно и тъжно. Потвърди се също така, че и ВМРО-БНД е под същия похлупак. Докато имаше нужда да се инсценират инциденти и напрежение, те бяха винаги на първа линия. Сега и тях ги нямаше. Смешно и жалко. Оказа се, че не македонците, а именно властите и намиращите се под тяхно влияние медии и псевдопатриотични псевдопартии а ла ВМРО-БНД са тези, които създаваха проблемите. Можеха и лани, и по-лани нещата да се развият в подобен на тазгодишния цивилизован начин. Но тогава властите си бяха въобразили, че щом като сме влезли в Европа, всичко им е позволено и ще могат да продължат старата тактика на директна и брутална дискриминация.

Явно, европейския натиск оказва благотворно влияние върху нашите власти. Видяхме го в края на миналата година, когато не посмяха да не позволят мирното събиране на ПИРИН в Банско в чест на преследваните македонци в България. Видяхме го и на 20 април т. г. в Мелник.

Програмата започна в 11.00 часа. Бе прознесено слово за Яне от съпредседателя на ПИРИН Стоян Георгиев. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на революционера и бяха поставени цветя и венец пред паметника му. Изпълнен бе и химнът на партията. Присъстващи предложиха съборът да приеме декларация във връзка с проблема с името на Р Македония. Набързо подготвената декларация бе одобрена с бурни ръкопляскания от съборяните и от името на присъстващите и от името на македонското малцинство (не от името на присъстващите партии и организации!) бе изпратена до македонското, българското и гръцкото държавно ръководство.

Програмата продължи с много песни и хора. Изпълняваше оркестър “Македония” от село Мусомище, пя Емил Ристосков. Специална делегация посети гроба на войводата край Роженския манастир. Полицията охраняваше мирно събора, който протече без никакви инциденти.

Единствения неприятен момент бе само големия брой на цивилни служители на службата за сигурност, които зорко следяха съборяните и ги филмираха без тяхно позволение. Униформените полицаи се държаха цивилизовано и коректно.


     
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.