OMO "Ilinden" - PIRIN
PARTY FOR INTEGRATION, DEVELOPMENT, AND ECONOMIC ADVANCEMENT
DEMOCRATIC MOVEMENT OF THE HUMAN AND MINORITY RIGHTS IN BULGARIA


Address: ZK Elenovo, bl. 6 B app. 6, p.k. Mechkarovi, Post Cod 2700, Blagoevgrad, BULGARIA
Telephone: 044 (0)79 44359525,

E-mail:
info@omoilindenpirin.org - Website: http://www.omoilindenpirin.org/



Press Release

НИЕ НЕ СМЕ ВАЖНИ, НО ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ПОСТАВЯМЕ СА!

30 септември, 2008

Бойко Борисов В интервю за македонския вестник „Дневник” публикувано днес Бойко Борисов лидера на най-влиятелната в момента в България партия ГЕРБ покрай много положителни и достойни за приветствие неща заявява, че не смята ОМО „Илинден” - ПИРИН и борбата и за регистрация за „важни неща” и че този въпрос „Изобщо не е важен, изобщо. Мен не ме интересува”.
Макар да приветстваме по-либералните и европейски схващания на лидера на ГЕРБ все пак не можем да не изразим огорчение от третирането от негова страна като несериозен проблема с упоритите откази от страна на държавата да регистрира една демократична политическа партияпартия и при това да изпълни решение на Европейския съд по правата на човека - отказ мотивиран единствено от факта, ОМО „Илинден” - ПИРИН е единствената партия в България, която се застъпва за правата на отричаното от държавата македонско малцинство.
Ние не сме важни и не се смятаме за такива. Но проблемите, които поставяме и проблемите, които ни прави държавата са важни!
Правата на всички граждани, на всеки един гражданин в една демократична страна са важни, тяхното спазване е много важно, а неспазването им - сериозен проблем. Партиите са основен сегмент на демократичното общество, а правата на малцинствата - условие без което не можем да говорим за демокрация. Обезпокоително е, че лидер на партия и аспирант за премиерския пост не смята тези неща за заслужаващи внимание и заявява, че не се интересува от тях. Не се интересува от проблемите и правата на хиляди български граждани. Жалко!
Обстоятелството, че ние единствени се застъпваме за правата на тази част от българските граждани прави въпроса още по-важен!
Официалното отричане на македонското малцинство в България и дискриминирането на организациите, които по един или друг начин, защищават интересите и правата на българските граждани с македонско самосъзнание трови междусъседските отношения. Вместо естетсвен мост за приятелство властта превръща членовете на македонското малцинство, противно на тяхното желание, в проблем и пречка. Прекратяването на тази порочна практика е най-доброто, което може да се направи за решително подобряване на отношенията между България и Македония. Борисов не може да не знае това. Той трябва да го разбира!
Принципите на демокрацията, законите, межднародните задължения на България и добросъседските отношения правят подобни въпроси важни за всеки един кандидат за премиерския пост.
Не можем също така да се въздържим да не отбележим, че макар от известно време властите в нашата държава да се преструват, че ни няма и сме неважни (което включва и нова медийна стена на мълчанието), при плануваните промени в законите за изборите и политическите партии, по традиционна случайност не са ни забравили. Предлаганите промени по всякакъв възможен начин засягат нашата партия и сякаш случайно целят нейното дефинитивно изхвърляне от политическия живот с „законни” средства. (Припомняме: само партиите получили повече от процент от общия брой гласове на парламентарни избори ще могат да участват в локални избори, а тези, които два пъти подред не успеят да минат тази бариера се забраняват. За регистрация пък на партиите се изисква освен увеличен брой членове (в сравнение със сегашните 5 000), също така и учредяване на структури в 2/3 от общините на страната (т.е. в 176 общини най-малко).) Явно има твърде влиятелни тоталитарни фактори в България, за които ОМО „Илинден” - ПИРИН е важна в негативния смисъл на думата. Жалко, че някои демократични дейци в България не осъзнават колко важно за демократизацията на станата може да бъде признаването на македонското малцинство и спазването на правата на неговите членове. Колко това може да допринесе за изчистване на държавата от паразитите на комунистическите служби за сигурност, мнозина от които използват като параван и оправдание „борбата срещу македонизма”.
Ние разбираме, че поради силната атмосфера на нетърпимост против нашата партия в България г-н Борисов не може да заеме положително становище, дори и когато би искал, но с затваряне на очите проблемите не изчезват – една принципна позиция основана на ценностите на демокрацията и правата на човека би била далеч по-съответна, очаквана и приемлива за кандидат премиер на европейска държава. В края на краищата отношението към македонското и другите малцинства и незипълнението на решенията на Съда в Страсбург са част от онзи срамен имидж на страната за който самия Борисов говори в своето интервю.
Много се опасяваме, че позицията на г-н Борисов не отразява новите европейски ветрове в България, които едва се усещат, а по-скоро новата българска доктрина спрямо Р Македония промовирана по-рано тази година. Дано не е така! А ние ще продължим да подкрепяме всяко демократично развитие в нашата държава и в този смисъл - позитивния европейски дух, който лидера на Герб демонстрира в интервюто. Неговите позиции със сигурност представляват сериозна стъпка напред. Дано не бъде единствена!

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН
30 септември 2008 г.

     
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.